Portret WO1

Maker: Janke Hannink

Degene die ik heb afgebeeld heet: Foster Yerkess.

Hij ligt op Etaples Military Cementry in Étaples in Frankrijk.

 soldaat-poster-tweede

Foster Yerkiss was een Lance Corporal uit Earby, Lancashire.

Hij moest samen met zijn compagnie de rechterflank van de Licolnshires beschermen. En hij is daarbij gewond geraakt. Foster werd naar een hulppost overgebracht en van daaruit via een veldhospitaal naar een ziekenhuis in Frankrijk. Op 11 augustus 1917 is hij overleden aan zijn verwondingen. Foster is 21 jaar geworden.

Dat hij in de oorlog heeft gevochten en wat hij daar heeft meegemaakt, heb ik verwerkt in mijn poster door op de achtergrond een oorlogsveld te plaatsen. De klaproos staat symbool voor de Eerste Wereldoorlog. Op de voorgrond staat een afbeelding van Foster Yerkiss.

Ik heb de onderdelen zo geplaatst, omdat de plek waar de klaproos nu staat eerst leeg was. Dus ik vond dit een mooie opvulling. Ik heb de afbeelding van Foster daar geplaatst, omdat ik vind dat de soldaat, die ik heb gekozen, op de voorgrond en centraal hoort te staan.

Ik heb voor de kleuren in mijn poster gekozen, omdat bruin en rood goed met elkaar compenseren. Als de afbeelding van Foster in kleur was, zou dat een beetje te druk worden (en die was er ook niet), dus vandaar dat hij een grijsachtige kleur is.

We hebben eerst de poster in elkaar gezet in Photoshop, nadat we uitleg hadden gekregen. Dat in elkaar zetten duurde best wel lang bij mij. Daarna ging ik bezig met overtrekken en tekenen van de poster op een groot vel papier. Wat ik moeilijk vond aan wat we tot nu toe hebben gedaan, was de kleuren bij elkaar zoeken en de afbeeldingen uit te zoeken. Ik vond het moeilijk om te zien of het goed bij elkaar paste. Ook vond ik het moeilijk om de poster uit te werken, al viel dat later wel mee. Nu ben ik bezig met schilderen. Precies de juiste kleur zoeken is best moeilijk (verdere verslag hierover volgt nog).

Ik vind het belangrijk dat de soldaten van de Eerste Wereldoorlog worden herdacht, omdat ze veel hebben veranderd voor ons. En het is de eerste oorlog in de wereld (veel landen deden er aan mee). Ook zijn er redelijk veel mensen omgekomen en ik vind het respectvol om die mensen, die voor ons gevochten hebben, te herdenken.

20141031_115639 20141114_11450220141121_114121image
Tot nu toe al het resultaat

image

En dit is dan het eindresultaat!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s